علم بهتر است یا فوتبال !!!توپ گرد، رویایی برای پولدار شدن

روزگاری موضوع اصلی درس انشاء دانش آموزان ˈعلم بهتر است یا ثروتˈ و اینکه ˈمی خواهیم در آینده چکاره شویمˈ، بود اما این روزها فوتبال به عنوان یک شغل گرانبها برای رسیدن به آروزهای ملکه ذهن جوان ها شده است.






به گزارش ایرنا، با تاملی بر رویدادهای دور و برمان در می یابیم که امروزه از جلد کتاب درسی بسیاری از دانش آموزان گرفته تا فرم لباس پوشیدن آنها برگرفته از الگوی های رفتاری و مدل روز فوتبالیست ها است.

فوتبال در اوج لذت و هیجان خانواده ها به جایگاهی تبدیل شده که حتی بی میل ترین عضو خانواده هم از تماشای برنامه های فوتبال دست بر نمی دارد.

در داخل و خارج این مستطیل سبز حاشیه ها، اتفاقات تلخ و شیرین، فضای کاذب ناشی از دلالی ها، تبانی ها، بازار سیاه و مسایل اخلاقی و رفتاری بازیکنان به عنوان سوژه های جذاب مورد پیگیری و جستجوی روزانه جوانان از طریق روزنامه، مجلات، شبکه های تلویزیونی و رسانه های مجازی است .

فوتبال امروزی نزد جوانان و نوجوانان ایرانی جاده اصلی برای رسیدن به ثروت است و فضای اجتماعی به گونه ای تبدیل شده که ثروت و سرمایه ناخودآگاه، مهندس و دکتر و استاد را پیشوند نام ها قرار می دهد.

فوتبال در جامعه امروزی عروس درآمدها و ثروت ها است و کمتر فوتبالیستی در لیگ برتر به رقم های 300 و 400 میلیون تومانی رضایت می دهد.


رقم هایی که بدون تردید یک کارمند بازنشسته حتی پس از 30 سال خدمت در نهادهای دولتی از آن بی نصیب است و سرجمع دارایی او شاید به یک خانه و خودرویی متوسط خلاصه شود.

ورزش فوتبال به آرزویی بزرگ برای جوانان حاشیه شهر تبدیل شده و راهی برای دل کندن از فضای محرومیت ها ی اجتماعی که در دل کوچه پس کوچه های اطراف شهر بیداد می کند.

شرایط نسل امروزی و حسادت هایی که بعضا جای رقابت سالم را در بین جوانان گرفته، خوشبختی را در رفاه و درآمدهای میلیونی خلاصه کرده و فوتبال در پیشانی این درآمدها، به عنوان عنصری طلایی مطرح است.

اگر شعر معروف ˈز گهواره تا گور دانش پژویˈ است، فوتبالی ها این دانش را فوتبال تعریف می کنند!

ˈوحیدˈ یکی از این فوتبالیست های شناخته شده همدانی می گوید: وقتی فلان فوتبالیست که حتی مدرک دیپلم هم ندارد و شاید هم تا ˈسیکلˈ بیشتر سواد نداشته باشد، سالی 300 میلیون تومان قرارداد می بندد ، باید هم دنبال علم نباشد و از بین گزینه علم بهتر است یا ثروت، با جدیت تمام دومی را انتخاب کند.

وی افزود: اغلب فوتبالیست ها علاوه بر رقم های میلیونی در فوتبال شغل دومی هم دارند و از این طریق به درآمدهای بسیار خوبی می رسند.

بررسی های انجام شده از شغل دوم فوتبالیست های مطرح ایران نشان می دهد که اغلب در کار ساخت و ساز مسکن، خرید و فروش خودرو، بازار فرش، تجارت خارجی، تولید پوشاک ورزشی و رستوران اشتغال دارند.

شرایط تحصیلی بسیاری از آنها نیز بواسطه شهرت و جایگاهی که در تیم های باشگاهی دارند، هموار است و می توانند بدون دغدغه فکری و مالی به تحصیل نیز ادامه دهند.

البته طبق آمار موجود نزدیک به 64 درصد فوتبالیستهای لیگ برترفوتبال ایران زیر دیپلم هستند. همچنین حدود 58 درصد از مربیان نیز حتی دیپلم ندارند.

بر اساس اعلام رییس کمیته فرهنگی سازمان لیگ برتر فوتبال تنها یک درصد فوتبالیستهای ایرانی تحصیلکرده هستند که البته آماری تاسف بار و نگران کننده به حساب می آید.

با این حال، بررسی مبلغ دریافتی توسط فوتبالیست های نه چندان با کیفیت فوتبال ایران نشان می دهد که بازیکنانی که بالای یک میلیارد تومان دریافتی دارند برای هر دقیقه به اندازه حدود 300 برابر یک کارگر دستمزد دریافت می‌کنند.

پرداخت قراردادهای میلیاردی در حالی است که برخی از این فوتبالیست ها به لحاظ فنی حتی در حد بازیکنان درجه سوم اروپا هم نیستند و بواسطه هزینه های دولتی که صرف تیمداری می شود، به درآمدهای کلان می رسند.

فوتبالی که امروزه در ایران نشانی از خصوصی سازی، فعالیت اقتصادی با هدف کسب سرمایه، تجارت و خودکفایی از امکانات دولتی نیست و برهمین اساس هزینه های میلیاردی صرفا برای دویدن به دنبال توپ و رساندن آن به تور!! صرف می شود.

پیشکسوتان فوتبال این شرایط را به نوعی ˈعروسی فوتبالی های امروزیˈ می دانند که چندین برابر وزن خود می توانند پول پارو کنند و هر سال را با رقم های نجومی شروع و به پایان ببرند.

در هر حال، شیرینی این خوراک مالی برای فوتبالیست ها است و تلخی آن برای جوانانی که با خرید چند برابری بلیت از بازار سیاه، با هزار دردسر به ورزشگاه می رسند و در پایان شاهد سقوط تیم های پرافتخاری نظیر پاس به لیگ دسته اول می شوند.

پاسی که ستاره هایی را در آسمان فوتبال ایران درخشاند و امروزه از این پاس، بدهی های میلیاردی، بازیکنان بی اسم و رسم و بی ثباتی در مدیریت و امور باشگاه داری باقی مانده است.

البته مشابه همین وضعیت را می توان در دیگر تیم های مطرح در گذشته فوتبال کشورمان جستجو کرد، تیم هایی نظیر برق شیراز، ابومسلم خراسان، پیام مشهد، استقلال اهواز، شاهین بوشهر، حتی ماشین سازی تبریز، شموشک نوشهر و شیرین فراز کرمانشاه که روزگاری در صف برترین های فوتبال قرار داشتند و هر یک به نوعی از کوران مسابقات عقب ماندند.

حالا علم بهتر است یا ثروت، می گوییم ثروت، اگر بازاری، کارمند، مهندس، راننده و حتی دکتر و معلم باشی هم موضوع انشاء شیرین تر از فوتبال نیست.

فوتبالی برای رسیدن به ثروت، ثروتی برای یک عمر رفاه و آسایش و اعتباری که مهندسی و دکتری را نا خوداگاه پیشوند نامت قرار می دهد.

میثم ناصرنژاد - خبرنگار همدان


0 commenti:

Posta un commento